Hoe kan ik zelf glutenvrije koekjes bakken?

Glutenvrije koekjes kan je zelf bakken door vooraf de keuken van top tot teen schoon te poetsen. Er mogen namelijk geen gluten of verwante stoffen in de omgeving zijn. Handig is als je een aparte set bakmiddelen hebt voor het bakken van glutenvrije koekjes! Om kruisbestuiving te voorkomen, is het verstandig om schoon te maken met aparte afwassponsjes en hand- en vaatdoeken.

Geschikte meelsoorten voor het bakken van glutenvrije koekjes?

Bij het bakken van glutenvrije koekjes is het natuurlijk belangrijk dat je geen tarwe, spelt, rogge, kamut en gerst gebruikt. Gelukkig zijn er genoeg alternatieve meelsoorten om lekkere koeken mee te bakken! Zo kan je, net als in de bakkerijen van Bakewell, boekweitmeel gebruiken.  Boekweit is een kruidige plant waarvan de vruchtjes op graankorrels lijken. Hierdoor is het zeer geschikt voor het bakken van glutenvrije koeken. Maar je kan ook een andere meelsoort inzetten, zoals amandelmeel of maismeel. Amandelmeel is niets anders dan gemalen amandelen en heeft een neutrale smaak. Maismeel kan je in verschillende varianten kopen. Hoewel maisgries meer geschikt is voor het maken van glutenvrije griesmeelpudding, is maisbloem een uitstekend alternatief om koekjes mee te bakken. Maizena, ook wel maiszetmeel genoemd, bestaat uit het zetmeel van de maiskorrel en is een prima keuze voor het bakken van glutenvrije koeken. Ook kokosmeel kan gebruikt worden als een vervanger voor tarwe of andere graansoorten die beter niet gegeten kunnen worden bij een glutenallergie. Nog een laatste tip: bedek je handen met een laagje olie of meel zodat het niet overal blijft plakken!

Waar worden de glutenvrije koekjes van Bakewell gebakken?

Omdat er bij het bakken en verkopen van glutenvrije koekjes absoluut geen kruisbestuiving plaats mag vinden worden deze koekjes gebakken in een bakkerij waar alleen maar glutenvrije producten worden gebakken. Omdat hier nooit iets wordt gebakken waar gluten in zitten is kruisbestuiving niet mogelijk. Ook als je coeliakie hebt kan je deze koek dus zonder zorgen eten.

Waar kan ik verse glutenvrije koekjes kopen?

In Nederland is het nog lastig om echte glutenvrije koekjes te kopen in delicatessen of cafeetjes. Soms worden er hier en daar glutenvrije koekjes, taarten of muffins verkocht met het etiket glutenvrij. Als je echt geen gluten kan verdragen vraag dan altijd voor de zekerheid of het ook in een glutenvrije omgeving is gebakken. Soms wordt iets verkocht als glutenvrij omdat de ingrediënten glutenvrij zijn, maar als het niet in een glutenvrije omgeving is gebakken dan is het nooit 100% glutenvrij.  De koekjes van Bakewell worden uiteraard in een glutenvrije omgeving gebakken